Az eddigieknél “kicsit” hűvösebb időben, de annál jobb hangulatban zajlott le az V. Ózdi Triatlon Verseny

Az elmúlt évekhez képest kicsivel (na jó, jóval 🙂 ) hűvösebb idő fogadta az V. Ózdi Triatlon Verseny indulóit, ám ez sem szegte kedvét annak a 130 egyéni és 21 váltóban rajthoz álló versenyzőnek, akik leadták nevezésüket a megmérettetésére. A 2011-ben életre hívott sportesemény népszerűségét jól tükrözi, hogy az ország mintegy 20 településéről érkeztek triatlonisták, hogy a szezon zárásaként versenyezzenek még egy utolsót Ózdon. Az első év után a szervezők újra gondolták a versenyt és annak helyszínét, így a rajt-cél központ a Városi Tanuszodából átköltözött a Városi Strandfürdő területére, ami 33,1/3m-es medencéjével és ligetes környezetével ideális helyszínnek bizonyult az idén is.  

SDC13652
RAJT! (Fotó: Tőkés István)

A verseny forgatókönyve maradt a régiekben, így a délelőtti rajtokban az utánpótlás korosztályoké volt a főszerep, ahol a rövid távokon kifejezetten izgalmas versenyeket láthattak a pálya szélén állók. Ugyan a legtöbb érmet a Jászberényből, Debrecenből vagy éppen Tiszaújvárosból érkező triatlon klubok versenyzői vihették haza, ám több ózdi versenyző is felállhatott a dobogóra. Első korcsoportban Czene Réka (Fiedler SE) harmadik helyének örülhettünk, még a harmadik korcsoportban a nem igazolt versenyzők között Matula Fanni (Fiedler SE) első, Deme Bence harmadik helyezést ért el. A negyedik korcsoport versenyengedéllyel nem rendelkezők mezőnyében a lányoknál második és harmadik helyen végzett Bártfai Csenge és Szaka Dorka. Mindkettőjük a Fiedler SE úszó klub tagjai. A fiúknál szintén a Fiedler SE színeiben induló Matula Marcelnek került ezüst érem a nyakába.

up
Az utánpótlás versenyzők kezdték a napot (Fotó: Munkácsi Norbert, www.ozd.hu)

A déli eredményhirdetést követően, délután egy órakor az ötödik a nyolcadik és a váltók versenyzői vehették birtokba a pályát. Sajnos az ötödik korcsoport mezőnye ózdi versenyző nélkül rajtolt el, ami a vártnál foghíjasabbra sikerült, így ennek köszönhetően a fiúknál a Martfűi ÚTK versenyzői között zajló házi versenyt láthattak a kilátogatók, amiből Kovács Péter került ki győztesen. A lányoknál szintén nem volt túl nagy tolongás, ezért a TVK-Mali Triatlon Klub versenyzőinek csak a dobogó első két helyét kellett elosztaniuk egymás között. Végül Molnár Sára és Szegedi Sára kéz a kézben értek a célvonalhoz, ahol egy lábhossznyival Molnár Sárának sikerült az aranyérem megszerzése.

Molnár Sára az V. korcsoport női győztese hagyja el a medencét (Fotó: Munkácsi Norbert, ozd.hu)
Molnár Sára az V. korcsoport női győztese hagyja el a medencét (Fotó: Munkácsi Norbert, www.ozd.hu)

Szerencsére a nyolcadik korcsoport versenyzőit keményebb fából faragták és a 30 foknál “kicsivel” hűvösebb idő ellenére sem ijedtek meg elindulni a versenyen. A számukra kiírt penzumot a leggyorsabban az Egri Triatlon Klub versenyzője, Király Sándor teljesítette. Közel három perces lemaradással őt követte Szabolcs Géza, majd a harmadik helyen az ózdi Pető János érkezett. 1941-es születésével a mezőny rangidős tagja Dr. Póka László az idén is helyt állt, aminek köszönhetően az ózdi Teknőc Futó Klub külön elismerésben részesítette.

A verseny történetét tekintve a váltók versenyére rekordszámú, 21 csapatos nevezés érkezett! A nagy csata nem is igazán az első helyért alakult ki, mivel a Gyomaendrődről érkező TriTomi váltó hamar nyomatékosította, hogy ők bizony nem viccelnek és a győzelemért jöttek, amit 3 perces előnnyel meg is szereztek. Mögöttük már sokkal nagyobb izgalmak voltak a második és harmadik helyezésekért. A címvédő Tűzoltók csapata, az Ózdi Kerékpáros Egyesület versenyzőiből felállt PityuTomiTuli trió, valamint a Hajdú Express, 21 másodpercen belül érkeztek egymáshoz képest. Végül az úszásnál szerzett több mint egy perces előnyükből a Tűzoltók meg tudtak tartani 15 másodpercet a PityuTomiTuli csapatával szemben, így az ő nyakukba került az ezüstérem. 7 másodperccel lemaradva a dobogóról a Hajdú Express ért célba a negyedik helyen.

Az V. Ózdi Triatlon Verseny záró akkordjaként a felnőtt és master korosztályok futamaira került sor, ahol 700m úszás, 25km kerékpározás és 6km futás várt a medencében várakozó 41 versenyzőre. Az úszást teljesítve négy versenyző hagyta el szinte egyszerre a medencét, majd a kerékpározás során is együtt haladva sem bírtak igazán egymással. Végül a futáson dőlt el az abszolút helyezések sorsa, valamint az ezzel járó pénzdíjaké is. A tavalyi győztes Balogh Bence (TVK-Mali Triatlon Klub) taktikája az idén is bejött és egy jó futással, több mint egy perccel megelőzte a Dr. Bátorfi Agria KTK színeiben versenyző Hadházi Mátét.

Balogh Bence
Balogh Bence (TVK-Mali) 1 óra 12 percnyi versenyzés után idén is megnyerte az Ózdi Triatlon Versenyt (Fotó: Munkácsi Norbert, www.ozd.hu)

Mögöttük a master korcsoport első helyezettje Szűcs Rajmund (TVK-Mali Triatlon Klub) érkezett, aki az abszolút harmadik helyért Balogh Mátéval (Martfűi ÚTK) volt nagy küzdelemben, de 30 másodperccel sikerült maga mögé utasítania fiatalabb versenytársát. A mezőny legjobb ózdi versenyzője az idén második IronMan címét megszerző Nagy-Mengyi Péter lett, aki magabiztos versenyzéssel nyerte meg a master korosztály licensz nélküliek versenyét a Teknőc Futó Klubos Deme Szabolcs előtt.

Nagy-Mengyi Peti amellett, hogy jól versenyzett, most is ő rendelkezett a legnagyobb szurkolótáborral
Nagy-Mengyi Peti amellett, hogy jól versenyzett, most is ő rendelkezett a legnagyobb szurkolótáborral

A nőknél papírforma győzelem született, ahol a TVK-Mali Triatlon Klub versenyzője Szabolcsi Fruzsina a tavalyi évhez hasonlóan most sem nem talált legyőzőre. A dobogó második és harmadik fokára Szöllősi Boglárka és Szabolcs Enikő állhatott még fel.

szabolcsi fruzsina
Szabolcsi Fruzsina a legjobb női versenyző (Fotó: Munkácsi Norbert , www.ozd.hu)

Az eredményhirdetést követően végül a szervezőbizottság elnöke Vitális István így értékelte az V. Ózdi Triatlon Versenyt:

„Azzal, hogy húsz településről érkeztek hozzánk versenyzők talán nem túlzás azt mondani, hogy ténylegesen országosan jegyzett versennyé váltunk, ahová egyre több profi, elit klubból, egyesületből jönnek versenyzők. Nagyon komoly volt a gyermek és nagyon komoly volt az ifjúsági verseny is. Nagyon nagy öröm ez számunkra”

Marosréti Ervin interjúit itt hallgathatjátok meg:

A szervező bizottság ezúttal is szeretne nagy-nagy köszönetet mondani azoknak a támogatóknak, akik az idén is segítették az V. Ózdi Triatlon Verseny megszervezését.

Nagy köszönet jár a Fiedler SE, az Ózdi Kerékpáros Egyesület és a Teknőc Futó Club tagjaiknak, akik évről évre segítik önkéntes munkájukkal a rendezvényt.  Valamint köszönet jár azoknak a sportaktíváknak is, akik a versenyirodát működtetik.

Reméljük mindenki jól érezte magát. Találkozunk 2016. szeptember 4-én!

Eredmények letölthetők ide kattintva!

Vélemény, hozzászólás?